PIRATPARTIET

Om piratpartiet

Piratpartiet växte fram för att försvara de fantastiska möjligheter den moderna informationstekniken skapat. Tack vare internet och twitter har det blivit mycket enklare för människor att organisera sig och resa sig mot diktatur och förtryck. På nätet har människor långt från skolor och universitet hela världens kunskap några knapptryck. Människor världen över delar kultur med varandra, och det snabba utbytet av idéer får

Olika – men lika värda

Piratpartiet menar alla människor är olika, och ändå har samma värde. Alla ska därför ha samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter – inte bara sådär i princip, utan i alla de olika situationer som kan dyka upp i livet. Chansen att få ett jobb ska varken påverkas av efternamn, hudfärg eller könsidentitet. Möjligheten att adoptera barn ska vara lika för samkönade och olikkönade par. Och så vidare. Alla ska ha samma rättigheter. Olikheter berikar!

Integritet, kunskap, kultur

Vi kämpar för alla människors integritet, både på nätet och utanför. Vi måste själva få avgöra vad av vårt privatliv vi vill berätta för andra, och vad vi vill hålla för oss själva. Varken stater eller företag ska därför få spionera på internettrafik och samla uppgifter om oss via nätet. Övervakning ska bara få ske vid konkret misstanke om ett allvarligt brott – lika på nätet som hemma i din lägenhet. Den slentrianmässiga kameraövervakningen måste hejdas, och man ska kunna åka buss och bil utan att betalsystem håller reda på vart man åkt när. man måste kunna bli förälskad utan att säkerhetspolisen upptäcker det!

Sverige ska vara ett kunskapssamhälle, och satsa ordentligt på forskning och utbildning. Kunskap och information ska vara fri att inneha, använda och dela med sig av. Patentsystemet ska därför avskaffas, och annan immaterialrätt reformeras i grunden. Samlingar i museer, bibliotek, public service och andra arkiv ska digitaliseras, och göras fritt tillgängliga på nätet. All forskning som betalas med skattepengar ska publiceras så att alla fritt kan komma åt att läsa resultaten över nätet.

Kulturen är viktig för både individer och samhället. Staten måste bejaka att människor upplever, vidareutvecklar och delar kultur via internet. All icke-kommersiell fildelning ska vara tillåten, och möjligheten att remixa generösa. Detta gynnar också kulturskaparna, för ju mer deras verk sprids, desto kändare blir de, och desto fler vill betala för sådant som inte kan kopieras med en knapptryckning. St>at och kommuner ska fortsätta stödja teatrar, musikscener och andra kulturinstitutioner, och dessa ska spela in och lägga ut sina föreställningar på nätet, så att alla får tillgång till dem.

Piratpolitiken spänner över alla politikområden

Dessa våra grundläggande principer ger svar på många viktiga frågor i de flesta politikområden: Skola och sjukvård även till papperslösa flyktingar. Sjukvården måste skärpa sig så utomstående inte kan tjuvkika i journaler. Videokameror ska inte få ersätta nattpersonal i äldreboenden. Kollektivtrafikens betalsystem ska inte registrera våra resor. Mer av biståndet ska riktas mot IT för utveckling och demokratiarbete. Det viktiga i skolan måste vara att lära sig hitta, värdera och analysera information – inte att lära sig den utantill. Ekonomisk tillväxt får vi av utveckling och innovationer, så det gäller att satsa på utbildning, forskning och infrastruktur. För att bara ta några exempel.

Våran ledare Jack Sparrow

Vill du veta mer om Jack Sparrow?

Fakta om Jack Sparrow

Piratpartiets partiprogram

 1. Världsbild och principer
 2. Ett samhälle fritt från maassövervakning
 3. Information ska vara fri
 4. Rätten att vara olika
 5. En fri kultur för alla
 6. Bibliotek är fantastiska
 7. En skola för framtiden
 8. Kvalitet och integritet i Vården
 9. Arbete och social trygghet
 10. En politik för innovation och utveckling
 11. Moderniserad immaterialrätt
 12. En öppen ekonomi
 13. Hållbar miljö och energiförsöjning
 14. Rättsäkerhet och human kriminalvård
 15. Ett starkt folkstyre
 16. Utrikespolitik och försvar
 17. Ett demokratiskt EU för intergritet och fri information

Lära dig mer om piratpartiet

Bli aktiv i piratpartiet

Kurser om piratpartiet

Läs dagens ordspråkGästbok

Skriv gärna några rader i gästboken!